LICENČNÍ ŘÁD
SPOLKU CYKLISTIKA KARLOVARSKÉHO KRAJE


   I.        DEFINICE LICENCE

Licence je osobní doklad opravňující jeho majitele k aktivní účasti v cyklistickém prostředí
a současně potvrzením jeho závazku respektovat stanovy a pravidla
spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s. (CKK), Českého svazu cyklistiky (ČSC), Evropské cyklistické unie (UEC) a Mezinárodní cyklistické federace (UCI). Licence je doklad o odborné způsobilosti pro cyklistické prostředí, a je dokladem o členství ve spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s., který je členem ČSC. Tento doklad s mezinárodní platností vystavuje ČSC, s regionální platností CKK členům oddílů/klubů registrovaných v Karlovarském kraji. Krajský svaz rozhoduje o výši poplatku za vystavení regionálního dokladu, a společně s ostatními krajskými svazy spolurozhoduje o výši poplatku za mezinárodní licence a registraci klubů. Tyto poplatky jsou příjmem příslušného krajského svazu, ke kterému žadatel náleží. Licence je dokladem o členství v příslušném krajském svazu, pro který je licence vystavena a je označena příslušností k tomuto kraji. Registraci oddílů/klubů v kraji jsou oprávněny provést pouze krajské svazy, které jsou držitelem licence sportovní autority pro cyklistiku v příslušném kraji. Licencí sportovní autority vydává Výkonný výbor nebo Prezídium ČSC. Registrace oddílů/klubů u příslušného krajského svazu je podmínkou pro vystavení všech typů a kategorií licencí.

 

II.        ZÁKLADNÍ USTANOVENÍ

1.       Právo účastnit se soutěží organizovaných, řízených nebo kontrolovaných UCI, kontinentálními federacemi UCI, členskými federacemi UCI a ČSC mají pouze vlastnici mezinárodní licence.

2.       Vydávání mezinárodních licencí se řídí platným Licenčním řádem ČSC.

3.       Regionální licence slouží k evidenci členů v příslušném kraji a k osvědčení jejich zdravotní
a odborné způsobilosti k provozování cyklistiky ve všech jejích
formách. Evidence členů je využívána pro jednání s orgány státní správy, uzavření pojištění členů a evidenci členské základny.

4.       Vydávání regionálních licencí se řídí tímto Licenčním řádem

5.       Každá osoba, které byla na základě její žádosti vystavena licence je povinna respektovat stanovy a pravidla UCI, kontinentálních federací UCI, členských federací UCI, ČSC a spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s.. Vlastník licence se zavazuje plnit zejména povinnosti uvedené v Prohlášení, které je nedílnou součástí Žádosti o vystavení licence. Tento závazek potvrzuje souhlasným stanoviskem na formuláři, který slouží jako žádost o vystavení licence a dále vlastnoručním podpisem na své licenci.

6.       Licence se vydává a je používána na výhradní odpovědnost vlastníka licence nebo jeho zákonného zástupce.

7.       Mezinárodní licence je platná pro příslušný rok vydání od 1. ledna do 31. prosince a platí na území všech států, jejichž národní cyklistická federace je členem UCI.

8.       Regionální licence je platná pro příslušný rok vydání od 1. ledna do 31. prosince a platí na území Karlovarského kraje.

9.       Každá fyzická osoba může vlastnit pouze jedinou licenci znějící na jediný klub.

10.     Držitel mezinárodní licence pro jakoukoli kategorii, disciplínu a funkci je automaticky evidován u příslušného krajského svazu a o regionální licenci již nežádá.

11.     Mezinárodní licence je platná pouze s podpisem prezidenta ČSC a jejího majitele.

12.     Regionální licence je platná pouze s podpisem předsedy krajského svazu a jejího majitele.

13.     Účast na národních a mezinárodních závodech, Českém poháru, mistrovství ČR, mistrovství Evropy, mistrovství světa a v reprezentačních výběrech za Českou republiku v jakékoliv disciplíně je podmíněna vlastnictvím mezinárodní licence.

 

 

 

III.    TYPY LICENCÍ

Na regionální úrovni jsou rozlišovány tyto kategorie licencí:

 

1.                  MEZINÁRODNÍ LICENCE

Tato licence se vydává všem žadatelům, kteří z jakéhokoliv titulu provozují závodní cyklistiku
v mezinárodních a národních závodech na území jakéhokoliv státu, jejichž národní cyklistická federace je členem UCI.

Vydávání mezinárodních licencí se řídí v plné míře platným Licenčním řádem ČSC.

 

2.                  REGIONÁLNÍ LICENCE

Tato licence se vydává všem žadatelům, kteří z jakéhokoliv titulu provozují závodní cyklistiku v regionálním měřítku na území daného kraje, neopravňuje však k účasti na národních
a mezinárodních závodech
.

Vydávání regionálních licencí se řídí tímto Licenčním řádem.

 

IV.        REGIONÁLNÍ LICENCE

KATEGORIE LICENCOVANÉ OSOBY

 

1.      ZÁVODNÍCI

1.1.        mladší děti                            0 -   6 let                             

1.2.        starší děti                              7 -   8 let                              

1.3.        předžáci                                9 - 10 let

1.4.        mladší žáci/žákyně              11 - 12 let   

1.5.        starší žáci/žákyně                13 - 14 let

1.6.        kadeti/kadetky                    15 - 16 let

1.7.        junioři/juniuorky                  17 - 18 let

1.8.        muži/ženy (elite)                 19 - 30 let

1.9.        masters                                 od 30 let   

 

Pro zařazení do věkové kategorie je rozhodující dosažení stanoveného věku v příslušném kalendářním roce bez ohledu na den a měsíc narození.

Závodník, který dosáhne věku 30-ti let může pokračovat v kategorii Elite, ale má možnost si zvolit kategorii Masters. Rozhodnutí žadatele pro tuto kategorii závodnické licence je konečné
a opětovné přeřazení do kategorie Elite již není možné.

 

2.      PERSONÁL

2.1.         trenér

2.2.         mechanik

2.3.         lékař

2.4.         zdravotník

2.5.         funkcionář – pořadatel

2.6.         rozhodčí

 

Podmínkou pro vydání licence kategorie 2.1, 2.3, 2.4 a 2.6 je kopie dokladu o získání příslušné kvalifikace (trenér, lékař, zdravotník, rozhodčí).

Licence kategorií 2.1 až 2.4 se vydávají personálu sportovních skupin, klubových, oddílových
a jiných družstev, který pro ně zajišťuje při cyklistických soutěžích příslušný servis.

Licence kategorie 2.5 se vydávají funkcionářům všech organizačních složek v cyklistickém prostředí a pořadatelům (funkcionářům klubů, oddílů, pořadatelům, členům organizačního týmu apod.)

Licence kategorie 2.6 se vydávají rozhodčím III. třídy působícím výhradně v příslušném kraji. Podmínkou pro vydání licence rozhodčí je získání příslušné kvalifikace rozhodčí - komisař.

 

 

V.          POSTUP PŘI VYDÁVÁNÍ REGIONÁLNÍCH LICENCÍ

 

1.      Zásady

1.1.  Vydavatelem licencí pro žadatele působící v klubech na území Karlovarského kraje je spolek Cyklistika Karlovarského kraje, z.s..

1.2.  Žádosti o licence žadatel podává zpravidla prostřednictvím svého mateřského klubu. Žadatel s bydlištěm v Karlovarském kraji může požádat i přímo VV CKK.

1.3.  O regionální licenci nemůže žádat držitel mezinárodní licence pro shodný rok.

 

2.      Postup

2.1.  Oddíly, kluby si stáhnou formulář „Žádost o vydání regionální licence " z internetové adresy https://cyklistikakk.cz/

2.2.  Pověřený pracovník oddílu/klubu vyplní čitelně formulář žádosti, ve kterém uvede
u každého žadatele tyto údaje: klub, jméno a příjmení, datum narození, telefonní číslo,
e-mail, adresa
trvalého bydliště v době žádosti, zdravotní pojišťovnu, kategorii licencované osoby (dle čl. IV., kap. 1. a 2) a kontakt na osobu, kterou je možné kontaktovat v případě nepředvídané události.

2.3.  Podpisem a razítkem oprávněný pracovník oddílu/klubu potvrdí, že žadatelé o licenci uvedeni na tomto formuláři jsou členy jmenovaného oddílu/klubu, že žadatelé o kategorii licence ZÁVODNÍK mají platnou sportovní lékařskou prohlídku dle Vyhlášky č. 391/2013 Sb. (kopii Posouzení zdravotní způsobilosti k TV a sportu je povinen oddíl mít po dobu jeho platnosti uloženu v oddílové dokumentaci) a že uvedené údaje odpovídají skutečnosti.

2.4.  Každý žadatel o licenci, u mladistvých zákonný zástupce, vlastnoručně podepíše prohlášení, které je nedílnou součástí žádostí. Text prohlášení je odlišný pro žadatele o licenci kategorie ZÁVODNÍK a pro žadatele o licence ostatních kategorií.

2.5.  Žadatel přiloží k první žádosti svoji věrohodnou fotografii (papírovou nebo digitální ve formátu .jpg). V dalších letech, pokud je podoba na fotografií věrohodná, novou předkládat nemusí. Fotografie o rozměru 3,5 cm výšky a 3,5 cm šířky musí být nepoškozená, bez razítek. Na zadní stranu papírové fotografie napíše hůlkovým písmem celé jméno
a příjmení. U digitální fotografie tvoří jméno a příjmení název souboru.

2.6.  Žadatel musí vydanou licenci vlastnoručně podepsat.

2.7.  Vyplněný formulář žádosti, prohlášení v jednom vyhotovení a podepsaná fotografie se doručí na VV spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s. nebo na aktuální mailovou adresu uvedenou na jeho oficiálních stránkách (https://cyklistikakk.cz/).

2.8.  Zároveň s odesláním žádostí poukáže pověřený pracovník oddílu/klubu stanovené poplatky na účet spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s. ve FIO bance a.s., číslo účtu: 2200318506/2010, pod variabilním symbolem který odpovídá datu podání žádostí ve formátu RRRRMMDD; do sdělení pro příjemce uvede „licence a název klubu

2.9.  Žadatel o licenci kategorie TRENÉR, LÉKAŘ, ZDRAVOTNÍK a ROZHODČI doloží k žádosti
o licenci kopii dokladu o získání příslušné kvalifikace

 

3.      Poplatky za vydání regionální licence

3.1.      Osoby od 0 do 10 let                  bez poplatku

3.2.      Osoby od 11 do 65 let                       100,- Kč

3.3.      Osoby nad 65 let                         bez poplatku

 

4.      Práva a povinnosti držitelů licencí

4.1.  Mezinárodní nebo regionální licence je dokladem o evidovaném členství ve spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s., který je držitelem licence sportovní autority a tvoří základní celek Českého svazu cyklistiky.

4.2.  Držitelům všech typů licencí – evidovaným členům přísluší v plném rozsahu členská práva dle Stanov CKK.

4.3.  Držitelé všech typů licencí jsou v plné míře pojištěni na způsobení škody vůči třetí osobě na všech závodech pořádaných v Karlovarském kraji subjekty registrovanými u CKK a na společně organizovaných akcích organizovaných subjekty registrovanými u CKK (soustředění, společné tréninky, organizované výjezdy na závody apod.) na celém území ČR. Rozsah a podmínky pojištění jsou definovány pojistnou smlouvou.

 

 

 

4.4.  Závodníci - držitelé obou typů licencí jsou povinni se touto licencí prokázat při prezenci a převzetí startovního čísla před závodem. U závodníků, kteří se prokáží licencí, není nutný podpis na prezenční listině (neplatí pro podpisové archy v silničních závodech!).

4.5.  Držitelé všech typů licencí jsou povinni mít licenci u sebe na společných akcích dle čl. 4.3. Při individuálních trénincích a účastech na závodech je vožení licence doporučeno (obsahuje základní identifikační údaje o nositeli a kontakt pro případ nepředvídané události).

 

VI.        ZÁVĚREČNÁ USTANOVENÍ

 

1.      Licence bude vydána pouze členům těch klubů/oddílů, které jsou pro příslušný rok zaregistrovány u příslušného krajského svazu nebo o tuto registraci žádají.

2.      Licence nebudou vydány členům těch klubů, oddílů, které nemají vyrovnány finanční nebo materiálové závazky vůči ČSC a/nebo krajským svazům.

3.      Každý majitel licence zůstává zodpovědný za veškeré přestupky, kterých se dopustil
v době, kdy byl jejím držitelem.

4.      Každý majitel licence je povinen dodržovat etický kodex ČSC.

5.      Každý majitel licence je pojištěn na odpovědnost z výkonu sportovní činnosti. Toto pojištění sjednává krajský svaz.

6.      Tento licenční řád byl schválen Valnou hromadou spolku Cyklistika Karlovarského kraje, z.s. dne 20. prosince 2017 a tímto dnem nabývá platnosti.